Oświadczenie i kilka spraw porzadkowych

08 lis

W związku z pojawiającymi się informacjami na temat organizowanych w Polsce równoległych imprez pod nazwą Marszu, oświadczamy co następuje:

1. Ideą Marszu Niepodległości jest zjednoczenie szeroko pojętych środowisk narodowych, niepodległościowych, konserwatywnych i patriotycznych na jednej manifestacji w stolicy naszego państwa w Święto Niepodległości. Wszelkie inicjatywy o tej samej nazwie, organizowane równolegle w innych miastach, rozbijają ideę Marszu Niepodległości.
2. Organizatorem Marszu jest Stowarzyszenie Marsz Niepodległości, w którego skład wchodzą członkowie organizacji narodowych i osoby niezrzeszone. Naczelną ideą Marszu jest zamanifestowanie przywiązania do suwerennego państwa polskiego i narodowej tożsamości. Marsz jest inicjatywą, która nie może służyć partykularnym interesom i jednostkowym, najsłuszniejszym nawet, postulatom.
3. Sprzeciwiamy się praktykom zawłaszczania idei Marszu. Nazwa ta wyrobiła sobie swoistą renomę, a nieodpowiedzialne działania osób, podających się za organizatorów, bądź organizujących równoległe imprezy o tej samej nazwie, mogą zaprzepaścić ciężką i długotrwałą pracę komitetu organizacyjnego.

Ponadto, wszystkim, którzy chcą przybyć na Marsz Niepodległości przypominamy:
- spotykamy się o godz. 15:00 w Warszawie na pl. Konstytucji
- przed Marszem zapraszamy na Mszę św. w intencji Ojczyzny w kościele św. Piotra i Pawła (parafia św. Barbary) o godz. 13:30, ul. Nowogrodzka 51
- Marsz odbywa się wg ustalonego przez organizatorów porządku, do którego dostosować się muszą wszyscy uczestnicy
- wszystkie flagi, banery i transparenty należy zgłosić przed godz. 15:00 do Punktu Informacyjnego Marszu, w celu wydania zgody na uczestnictwo
- zabronione jest wnoszenie flag, transparentów, emblematów i innych elementów graficznych zawierających nazwy partii politycznych

Apelujemy o punktualność i dyscyplinę uczestników – jest to jeden z warunków udanego przebiegu Marszu.

• Władek 851 pisze:

Witam .
    Zmartwiło mnie wasze oswiadczenie na temat inicjatywy innych miast organizacji marszu Niepodległości
    Nie wszyscy moga dojechac do Warszawy ,a ,,prowincja ” nie może czekać na gruszki Sa tu srodowiska narodowe rozproszone , czekajace na zebranie do kupy i własnie ten Marsz to doskonała okazja innej takiej nie ma. .Nie wylewajcie dziecka razem z kapielą Możecie przewodzić ale nie zniechęcajcie ,to Wasze oświadczenie narobi wiele szkody
    Pozdrawiam Szczecin

• konik pisze:

ja tez trochę tego nie rozumie…
      to wspaniała inicjatywa i powinna się rozejść na cały kraj „jak pył z elektrowni Bełchatów”!!!

Nie mogę być z wami, ale sercem jestem blisko…

• Paweł Gala pisze:

Idziemy na Marsz, sporą ekipą. Będą wśród nas dziewczyny. Jesteśmy honorowi i nie pozwolimy, żeby spadł im włos z głowy :) . Pozdrawiam i do zobaczenia na Marszu!!

• Piast pisze:

Oświadczenie faktycznie lipne, jakaś małostkowość z niego przebija! Ludzie, tu przemawia prywata, nie dobro Polski i szerzenie w niej patriotyzmu, ale chęć pokazania siebie. Zamiast cieszyć się, że lokalnie ludzie coś organizują, nawet że się inspirują marszem w Wawie, to takie gesty, tylko my, innym nie pozwolić… Faktycznie nie wszyscy pojadą do Warszawy i czemu nie mieliby czegoś robić lokalnie?
    Sam akurat się wybieram do stolicy, ale to oświadczenie nie podoba mi się.

• Anna pisze:

A jaka bedzie trasa Marszu? Nigdzie nie moge tego znalezc.

• Adam pisze:

A można wiedzieć o jakie inne „Marsze Niepodległości” chodzi i kto zawłaszczył sobie ideę „Marszu Niepodległości”?

• Kirasjer pisze:

Nadziewam się, iże lilijami królewskimi obegnać chorągiew Rz-plitej można.

• ANNA pisze:

Mieszkam w UK nie mam możliwości przyjazdu ale wyślę kaskę pozdro

• Michał pisze:

Mam flagę z Godłem i napisem „POLSKA”
    Czy taka flaga jest dopuszczalna? Pytam bo w zeszłym roku były same biało-czerwone

• Michał pisze:

Jeśli ktoś chce zorganizować marsz w innym mieście to myślę, że może to zrobić tylko pod wyraźnie zaznaczoną inną nazwą.
    A tak poza tym, ja mieszkam koło Katowic, zabieram kolegów z Piekar Śląskich i jedziemy na marsz. Jak ja mogę to każdy może.

• Blizbor pisze:

Tego typu oświadczeniami strzelacie w stopę nie tylko sobie, ale całemu ruchowi narodowemu (że o dawaniu argumentów lewactwu nie wspomnę). Marsz w Warszawie jest najważniejszy – to oczywiste – ale czy wy myślicie, że tylko w Warszawie potrzebne jest krzewienie patriotyzmu i polskiej myśli narodowej? Jeżeli tak, to jesteście w błędzie i wygląda to tak, jakbyście to wy próbowali zawłaszczyć sobie ideę organizowania patriotycznych przemarszów w dzień Święta Niepodległości. Lokalne Marsze Niepodległości organizowane są z myślą o mieszkańcach poszczególnych miast, którzy z różnych względów nie będą mogli lub chcieli jechać do Warszawy (pomimo iż z poszczególnych miast i tak w Warszawie zjawi się spora reprezentacja, czy to kibiców czy narodowców czy wreszcie tzw. zwykłych ludzi – więc nie narzekajcie, że ktoś wam coś rozbija, bo w tym momencie gadacie głupoty).

Z narodowym pozdrowieniem, Blizbor z Porozumienia Środowisk Patriotycznych w Szczecinie.

• Pytanko pisze:

Mama, pytanie na jakiej stacji w Warszawie najlepiej wysiąść pare godzin przed marszem ? Np. chciałbym przejść się po Wawie jakieś obiekty zobaczyć przez 2-3 godz. i dojść na pl. Konstytucji macie jakieś propozycje ?
    Pozdrawiam

• Władek 851 pisze:

Zrozumiałem . Najwiekszy marsz musi być w Warszawie to zrozumiałe i nie podlega dyskusji , ale w innych miastach tez musimy mobilizowac patriotów -narodowców . Sama Warszawa nie obudzi z letargu Polaków , usypiacze są w natarciu i mają dużą siłę -kasę . Z naszym Marszem powinno być jak ze strajkiem generalnym : w stolicy , powiecie i każdej pipidówce musi ktos maszerować , ktoś z naszych wtedy bedzie sukces . a tych kogo stać sam zachęcam na wyjazd do Warszawy sercem będę tam równie. Co do lewaków to są oni też w Szczecinie a my musimy być ponad nimi
    Pozdrawiam

• Zbyszko pisze:

Zapewne ciężko jest tobie to sobie wyobrazić, ale Warszawa nie jest centrum Polski. Może i leży na środku mapy, być może ma najwięcej kasy, i być może jest stolicą, ale niektórzy mają to w dupie.
    Na co dzień żyję w innym mieście. Tu pracuję, tu się uczę, tu robię wszystko co mogę dla dobra społeczności. Z tego, że tu żyję i się tu urodziłem jestem dumny. To chcę wyrazić na marszu. Dlatego sram na Warszawę. Polska to coś więcej niż Warszawa.

• konik pisze:

no to ja bylem,,, ale nie chodziło o jakiś zły pył… nawet jeśli jest czysty jak powietrze w Ustrzykach to się rozchodzi po Polsce i taki był sens wypowiedzi.. :) pozdrawiam