Oświadczenie Artura Zawiszy

09 gru

Warszawa, 09.12.2011 r.

W związku z zapytaniami ze środowisk narodowych dotyczącymi mojego udziału w Społecznym Komitecie Organizacyjnym Marszu Niepodległości i Solidarności odbywającego się 13 grudnia w Warszawie wyjaśniam, iż uczestniczę w nim we własnym imieniu, a nie jako przedstawiciel Stowarzyszenia „Marsz Niepodległości”, którego jestem wiceprezesem.

Stowarzyszenie „Marsz Niepodległości” winno zachować własną tożsamość ideową, podmiotowość organizacyjną i samodzielną działalność. Myśl narodowa jest odmienna niż dominujące prądy partyjne, co musi doprowadzić do jej odrodzenia także w formach politycznych służących Narodowi.

Mój udział w marszu 13 grudnia wynika z zasady zrównoważonej kooperacji i nacisku. Współpracuję w imię wspólnej tradycji antykomunistycznego oporu i sprzeciwu wobec polityki obecnego rządu oddającego obszary suwerenności w obce ręce. Jednocześnie publicznie wypominałem przywódcom PiS ich stanowisko podczas referendum akcesyjnego w roku 2004 i ratyfikacji Traktatu Lizbońskiego w roku 2007. Pamiętajmy, że nie tylko konkretny traktat, ale sama zasada polskiego uczestnictwa w organizacji ponadnarodowej wywoływała sprzeciw organizacji narodowych. Dlatego też „Marsz Niepodległości” musi być krytycznym recenzentem partii parlamentarnych i oceniać je w duchu narodowego realizmu.

Artur Zawisza

• Arek pisze:

No i gitara gra;]
    Sam rownież stawiam sie 13;]
    W pelni popieram, ze sam marsz niepodleglosci 11.11 powinien byc bezpartyjny.

• z lubelskiego pisze:

gitara gra owszem, jak się zarządza cudzym majątkiem i nie zapłaciło za odebranie go ani grosza, to komu jak komu ale Zaiwszy musi grać

• Władca Wschodu pisze:

Stawiam że Marsz Chińskich Podróbek koaże sie totalną klapą i poczatkiem końca PiSlamskiej sekty. Dziś rozmawiałem ze znajomym członkiem PiS i Klubu GaPola z Lublina. 1. Dzwoni do pełnomocnika PiS – „organizujecie wyjazd na Marsz?” – a on no „to przecież Klub Gazety Polskiej robi”. 2. Dzwoni do hersztów z Klubu GaPola i pyta sie o wyjazd do Warszawy, odpowiadają mu przeciez to Marsz PiSu. :)

• cas pisze:

szkoda, że Jarek K. znowu wciągnął narodowców do swojej prywatnej wojenki. Raz już tak było, oby nie skończyło sie tak samo jak wtedy…

• x-men pisze:

Krzyżyk na drogę. Lepiej napisz ile dostałeś od Kaczora za sprzedanie Marszu?

• Irek pisze:

bo może to My powinniśmy przejmowac działania w swoje ręce, JarKacz bedzie musiał ustapić wczesniej czy póxniej, uważam ze powinna być jedna silna partia prawicowa która będzie w stanie przeciwstawić się PO

• alevP pisze:

Reasumując: marsz niepodległości&solidarności jest zły, czyli jest dobry :->

• diego pisze:

Jedyny błąd tego marszu z 13 grudnia to jest jego nazwa. Niestety medialny przekaz pójdzie jako to samo co marsz 11.11.